De Graanbeurs Fijnaart: als vanouds genieten in een vernieuwde ambiance

Het sfeervolle horecacomplex van de familie Westerink aan de Kadedijk was al een begrip in Fijnaart en heeft na de verbouwing ook de regio veroverd. Bij De Graanbeurs is het vanouds genieten in een vernieuwde ambiance.

‘Het begon met een idee voor nieuwe barkrukken’, vertelt Henk Westerink - de man op de vloer die samen met zijn vrouw Astrid (achter de schermen) en zoon Hein (kok) eigenaar is van De Graanbeurs - lachend. ‘Al snel realiseerden we ons dat dit niet het verschil zou gaan maken in onze wens om generatie- en toekomstbestendig te zijn.’ In samenwerking met Inspirium Works, in de persoon van Rik Mulders, is uiteindelijk een heel nieuw concept vormgegeven.

Rijk verenigingsleven

Na een start als zelfstandig ondernemer bij eetcafé Dikke Deur stuitte Henk, via carrièreomwentelingen, 13 jaar geleden op de kans om De Graanbeurs over te nemen. De oorspronkelijke dorpsfunctie van het café, waar vroeger boeren en handelaren samenkwamen om geld, goederen en verhalen uit te wisselen, is behouden gebleven. ‘Deze locatie vervult een rol als brede horecaonderneming voor alle leeftijden, doelgroepen en evenementen. Bij De Graanbeurs kan worden gedronken, gegeten en gefeest.’ Het rijke verenigingsleven in Fijnaart - met onder meer een biljart- en bridgevereniging, de visclub en ouderenbond - vindt bij ons een thuis. ‘We zien meerdere generaties hier hun jubilea, verjaardagen, bruiloften, uitvaarten en babyborrels beleven.’

Toekomstbestendig

De Graanbeurs draaide dus prima. Waarom deze verandering? ‘Hoewel het goed ging, voelden we, met de komst van onze zoon Hein in de zaak, de behoefte om toekomstbestendig te zijn.’ legt Henk uit. ‘Hij brengt ideeën mee en we willen een totaalbeleving bieden: naast de oorspronkelijke barfunctie bieden we door de keukencreativiteit ook steeds verrassender gerechten met meer beleving.’ Op de menukaart vind je als voorgerecht een frikandel speciaal. Niet in de traditionele zin maar chef-style gepresenteerd op een bananenblad met de sausjes kunstig eroverheen gedrapeerd.

Warme ambiance

Bij De Graanbeurs kun je in het nieuwe concept eerst een drankje doen, elkaar ontmoeten, de middag of avond voorzetten met een diner en na-borrelen aan de bar. De sfeer is gemoedelijk en eigentijds met bronzen en koperen metallic accenten in de bar- en wandbekleding en accessoires. Overal - in het motief van de vloer, het sprankelende behang en de folie op de glazen deuren - is door deStudio van Inspirium Works een abstracte verwijzing naar de aren van graan verwerkt. In de ruimte zijn knusse hoekjes gecreëerd en aan de wand vormen schilderwerken van de lokale kunstenaar Ruud den Hollander een steeds wisselende expositie. De bestaande scheidingswand naar de feestzaal toont in zwartwit beelden kenmerkende taferelen uit de omgeving en blijkt uitstekend in het nieuwe concept te passen. Henk: ‘Door de andere routing en indeling kunnen ‘eten’ en ‘drinken’ gemakkelijk naast elkaar bestaan. Voor intiemere gezelschappen is er de zijkamer voor bijvoorbeeld private dining. De akoestiek is sterk verbeterd door het speciale spuitplafond van Incatro. Een heel belangrijk punt want als je lekker samen uiteten bent dan wil je elkaar ook kunnen verstaan.’ Tegen dit zwarte plafond komen ook de verlichtingsrails en speciale armaturen van Utilicht goed tot recht. De barkrukken, eetfauteuils en wandbanken van Satelliet geven door de mix van modellen en rijke stoffering die warme ambiance.

Samenwerking

De familie Westerink vindt in Inspirium Works een waardevolle sparringpartner. ‘Ik heb de samenwerking met Rik en de partners als open en transparant ervaren,’ vertelt Henk. ‘Maatwerkadvies is gegeven, ideeën zijn gedeeld en er is vrijheid geweest in het maken van onze keuzes. We zijn uitgedaagd om niet te veilig te besluiten en voor kleur te gaan. Ook in de samenwerking met lokale installateurs is een synergie gebleken. Samen heeft het plan concreet vorm gekregen.’

Symbool van gastvrijheid

En wat vinden de gasten ervan? Henk's favoriete reactie: 'Dit is Onfijnaarts. Een verrijking voor het dorp, want dit verwacht je hier niet.’ Die reacties zijn mooi maar het enige dat voor hem telt is: mensen in de watten leggen. ‘Van een koffietje in de ochtend tot een bedrijfsfeest met honderden gasten, mensen komen hierheen op hakken of in werktenue, met een Ferrari of de tractor. Alles wat we doen en bieden en de sfeer waarin we dat beleven is nu in balans.’

‘Tegelijk is het inmiddels alweer gewoon,’ lacht Henk. Een nieuw interieur went snel maar door de praktische indeling werkt alles veel prettiger en soepeler.’ Sinds het begin van De Graanbeurs is er geïnvesteerd in ontwikkeling en uitstraling en is het pand fasegewijs aangepakt. ‘Je bent er nooit! En dat is meteen ook het leuke van ondernemen.’ De Graanbeurs staat niet alleen voor een vernieuwde, complete horeca-ervaring, maar is ook een blijvend symbool van gemeenschap en gastvrijheid.