De Cammeleur, Dongen

In Dongen zaten de culturele instellingen jarenlang weggestopt in oude en vervallen panden. Sinds september 2018 biedt belevingshuis De Cammeleur deze organisaties een nieuw onderkomen met een modern grand café, bedacht en ontworpen samen met Inspirium.

MULTIFUNCTIONELE ACCOMODATIE

Dongen is een typisch Nederlandse middelgrote gemeente van 25.000 inwoners in Noord-Brabant. Hoewel de bewoners voor voorzieningen makkelijk naar Breda, Tilburg en Oosterhout uitwijken, is het verenigingsleven springlevend. De tientallen carnavalsverenigingen en andere verenigingen hielden hun bijeenkomsten veelal in panden verspreid over het dorp, vaak oud en een beetje vervallen. Met een paar grondige opknapbeurten en renovaties voor de deur was dat voor de gemeente aanleiding om nu maar eens echt werk te maken van wat in jargon een multifunctionele accommodatie heet.

Tekst gaat verder onder de foto

“Toen duidelijk werd dat De Cammeleur er echt zou komen, zijn we als betrokken organisaties direct met elkaar in gesprek gegaan. Onze samenwerking is immers de basis van dit gebouw. Dat is intensief geweest en heeft geresulteerd in een programma van eisen waar het gebouw aan zou moeten voldoen. Dat programma was van ons allemaal”, zegt Jurgen Jansen, directeur van het Stichting DonckHuys dat De Cammeleur exploiteert.

VOOR IEDEREEN

“Uitgangspunt was en is dat iedereen uit Dongen hier terecht kan. Dat betekent dus ook dat de horeca een belangrijke rol moet gaan spelen. Om dat professioneler aan te pakken hebben wij Joost van de Ven, voormalig horecamanager bij de Efteling, aangetrokken”, zegt Jurgen Jansen. “De horeca moet het hier natuurlijk ook voor een belangrijk deel voor ons verdienen, dus wij zochten naar iets dat goed aansloot bij de gedachte achter het pand: transparant en toegankelijk. Daarom is de gevel van glas en hebben we vanaf hier ook een mooi uitzicht op het gerenoveerde park”, zegt Jansen. Het grand café op de begane grond is een echte eyecatcher.

Tekst gaat verder onder de foto

Er werd besloten voor de inrichting een nieuwe aanbesteding uit te schrijven. Deze is door Satelliet gewonnen met een voorstel in 3D. “Met dat voorstel in gedachten zijn wij naar Inspirium gegaan”, zegt Van de Ven. “Daar hebben we uiteindelijk onze definitieve keuzes gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de kleur groen die toch net wat warmer is dan het oorspronkelijke blauw.” Beide heren zijn ontzettend content met het uiteindelijke resultaat. “Ik denk dat het ons samen goed gelukt is om een uitnodigende en gastvrije plek te creëren in het culturele hart van Dongen”, zegt Jansen.