Ultieme vorm van gastvrijheid op het IJ

Dit verhaal lijkt eerder te gaan over een jongensdroom dan over een zakelijk contract tussen serieuze ondernemers. Beide is waar. Drie ondernemers delen op een dag hun enthousiasme voor een uniek en duurzaam houtvervangend materiaal: resysta! Ze zijn overtuigd van de kansen die voor hen liggen en besluiten die kansen verder in kaart te brengen door samen een boot te bouwen. Rond de zomer wordt de boot gedoopt en krijgt het de naam Resysta 800.

Christan Brouwers is CEO van Satelliet Meubelen en mag beschouwd worden als initiatiefnemer van dit project. Hij is een echte ondernemer, altijd op zoek naar kansen, bereid om te investeren als hij ergens in gelooft. Satelliet kent het materiaal en heeft al diverse meubelen van Resysta in de collectie. Wanneer hij samen met de fabrikant van Resysta op een terrasje zit aan het IJ brengt hij de enorme mogelijkheden van het materiaal ter sprake.

Het gesprek krijgt meer vorm. Innovatie en duurzaamheid komen aan bod, onderwerpen die beiden ook aan het hart gaan. Toon Adriaanse, een bevriend botenliefhebber, raakt betrokken. De rol van de showroom in Amsterdam- Noord, Inspirium, als thuishaven wordt besproken. Voor Christan is het duidelijk. Dit project staat voor innovatie, lef, duurzaamheid en fun! We doen het.

“En…wat is er mooier dan ‘vliegen’ op Schiphol, ‘treinen’ naar Amsterdam CS, ‘varen’ over het IJ en ‘afmeren’ voor de Boardroom van Inspirium, hét hospitality domein van Nederland in Amsterdam-Noord. De Resysta 800 heeft voor mij alles te maken met gastvrijheid en biedt verrassende scenario’s voor een geslaagde meeting aan het IJ!”
Christan Brouwers, CEO Satelliet Meubelen

Roland Stoiber, COO van Resysta International, was lang op zoek naar een vervangend materiaal voor tropisch hout. Resysta bracht hem het duurzame alternatief. Een mengsel van afvalproducten, hoofdzakelijk rijstvlies, maar ook steenzout en minerale olie, wordt onder hitte en hoge druk door een mal geperst en komt als ‘planken’, in welke vorm dan ook, uit de oven. Het eindproduct Resysta lijkt op hout, laat zich verwerken als hout, vraagt weinig onderhoud, is volledig waterbestendig en 100% recyclebaar.

Stoiber is sindsdien continu in beweging om dit bijzondere materiaal onder de aandacht te brengen bij potentiële afnemers. Het idee om met dit materiaal een boot te bouwen is volgens hem een ‘best practice’. Hij zag de ‘benefits’ en koos direct voor dit avontuur. Alle voordelen van Resysta komen volgens hem volledig tot zijn recht.

“Ik hoef niet uit te leggen wat de kwaliteit van dit materiaal is. De Resysta 800 ligt straks gewoon 24/7 in het water. Daar gebeurt niets mee. Het splintert niet, breekt niet, rot of zwelt niet en vraagt weinig onderhoud. Dit materiaal bewijst zichzelf!”
Roland Stoiber, COO Resysta International

Thomas Philippens is scheepsbouwer van Jachthaven Bouwmeester. De scheepswerf bestaat uit een klein team enthousiaste botenbouwers, dat zijn kwaliteiten bewezen heeft met de bouw van diverse innovatieve en duurzame boten. Thomas is trots op de rol van de werf in het Resysta 800-project. Vanaf het eerste moment dat Thomas en timmerman Erwin met Resysta in aanraking kwamen, waren zij onder de indruk van de mogelijkheden van dit duurzame ‘restmateriaal’.

“Wij bouwen een 8 meter lange klassieke sloep gebaseerd op onze Bouwmeester 600 sloep, maar dan in een modern jasje. Terwijl we normaal massief mahonie en teakhout gebruiken, bouwen we nu met Resysta. Het is flexibeler dan de meeste houtsoorten en bovendien hartstikke sterk. Het materiaal laat zich uitstekend thermisch vormen en verwerken. En ‘last but not least…’ we sparen de kap van hardhouten bomen uit”.

“In 2025 gaan we emissieloos varen op de Amsterdamse binnenwateren. Juist daarom komt de bouw van dit schip op het geschikte moment. Dit is de ‘next step’… de duurzame én hybride Resysta 800 laat zien welke kant wij met z’n allen op gaan. Hier zit nog volop toekomst in!”
Thomas Philippens, scheepsbouwer Jachthaven Bouwmeester